tips n tutorial blog

ok..ika tak nak la tau sorang2 je kan..
nak juga la share2 kt blogger sume yang masih bru ni..
ika pon tau dari blogger2 yang dah senior..
so,,pe salahnye ika share ngan korang pulak..
opss..tapi ika belom senior k..hehe..
same2 la kite merajinkan diri untuk cube cantikkan blog..
dan yang paling penting,,mereka2 berpesan agr meRINGANkn blog anda!!

mereka berpesan supaya tidak terlalu teruja memadatkan blog dengan widgets2 yang rase2 tak perlu kot..
biase la lau kite bru masuk mesti nak jugak try macam2 kan..
macam ika time first2 dulu..opss..ok2..sory..
jom kite pegi usha tutorial2 yang mereka dah sediakan untuk para blogger..

sebelum tu,,ika nak perkenalkan kawan ika..
dia ni active berbloging..ika banyak tanye kat dia la..
kitorang now ngah same2 meringankan blog..hehe..
boleh panggil dia dengan name WANI..dia ada bagi tips utk bloggers..
tanx ye sifu!!

1st timbang dulu blog anda untuk melihat perbezaan sebelom dan selepas proses meringankan blog..
nak timbang boleh pegi kat sini..
lau berat,,kite buat la ape yang patut dalam blog kite tu sampai dia jadi ringan..
timbang ni bukan ape,,ni utk loading cepat..
supaya tak de la lame reader nak menunggu..

ok 2nd dh bole adjust mane2 yang patut..
buatla energy saving mode dulu..tegok tutorial kat sini..
fungsi dia boleh kurangkan energy laptop kite..
takde la cepat abes beteri..

3rd jangan lupe buh shout mix..
untuk kite tau sape yang datang usha blog kite..
mereka akan tinggal jejak kat situ..
nak sorok kan dia cam ika wat leyh tengok sini..
tapi nak lebeyh advance tengok tuto kat c.wani kite..
dia ade sediakan tuto nak wat cam shoutmix dia tu..
sementare nak edit2 gambar dulu tu,,letak la shoutmix simple ni dulu k..

4rd nak letak ape2 lagi letak la..
leyh cari tuto kat google..
tak pon rajin2 la usha blog orang..
ramai yang buh tuto2 macam ni n yang lebeyh advance..
antarenye cik biyha, cik meira n rmai lg lah..
link tuto lagi



tuto by 'alam snasa'
ika pon dalam proses mengemaskan blog nih..:)
selamat mencube!

No comments: