Thursday, 26 May 2011

punca dan cara menyah jerawat

jerawat oh jerawat.. kenapa kau tetibe muncul?? ko bawak kengkawan plak tu~ adoii la~ hurm.. oke,, ni nak story sikit.. alkisah bermula sejak ika balik kampung di ibukota~ err,, kire kampung la tu kan?? sebab balik umah nenek~ tetibe muncul dua biji di dahi~ peh.. dah tinggal parut.. balik kedah timbul lagi yang laen~ mungkin gara2 ika picit yang dua tu kot.. pantang betul nampak mesti nak picit.. maklumla jarang sangat nak tumbuh~paling pon sebulan sekali.. tu pon sebagai petanda datang bulan~ huu~ ntah kenapa tetiba banyak mendadak plak tu bulan ni.. dua sebelum dan tambah lagi selepas.. apa puncanye ye??

ika tanya kak long~ katanya ika stress kot~ bila difikirkan smula~ betul ke ika stress?? tapi memang bulan ni banyak jugak ende yang ika fikirkan~ tapi takde lah sampai tertekan sangat~ mungkin sebab terlalu banyak berfikir tu lah puncanya kot~ ika google tadi~ katanya punca nya stress salah satu,, kedua nya hormon~ memang usia belasan dan awal 20'an hormon sedang tak stabil menyebabkan jerawat tumbuh~ terutamanya perempuan~ ketiganya berpunca daripada asap atau bahan kimia~ mungkin juga sebab kuala lumpur tu udaranya tak berapa baik~ selalu mengalami jerebu~ hurmm.. seterusnya disebabkan bahan kosmetik~ hal ni pon perlu ditik beratkan~ pastikan bedak or apa2 yang berkaitan blom expired~ bahan kosmetik pon ade yang ada expired tau~ pakaian ketat juga salah satu punca sebab ia menutup liang minyak~ tu yang naik jerawat kat badan tu~ err,, tapi ika tak pakai pakaian ketat pon~(=_=)" NEXT! faktor ketururnan pon memainkan peranan.. tapi ibu ika memang susah nak tumbuh jerawat juga~ bulan ni jerawat seketul tetiba timbul kat muka ibu~ last timbul sebelum ni bile erk? dah lama dah yang pasti~ tak ingat bile~ n last puncanya dia tulis faktor pengambilan pil perancang,, ubat steroid dan vitamin B12.. hurm~ sume pil2 tersebut ika tak amek~

so,, jawapan yang sesuai untuk ika ialah faktor stress,, hormon dan asap atau bahan kimia~ selesai~ dah terjawab soalan yang membelenggu kotak fikiran ika~ so,, sekarang proses untuk menyah pakjer ni.. syuh3.. (seyes tak penah sekali mendadak macam ni~)

ape yang perlu ika lakukan sekarang,, ika perlu latih diri untuk tidur awal dan bangun awal supaya dapat tidur yang cukup..dan perlu minum banyak air kosong~perlu amalkan tepek kayu manis yang dah lama ika tak buat~ owh ye~ nak tips lagi boleh tengok tips natural beuty 1 dan 2.. kita ikhtiarkan dengan cara ni~ jadi or tak wallahualam.. tapi buat masa ni memang tips2 tu berkesan~ oke~ sekian dari saya~ terima kasih sudi baca~(^_^)

4 comments:

fRaMe+LenSeS said...

loll.. shiannya adik abg sorang ni.. :D

*47!k@# said...

fRaMe+LenSeS: huu~sian kan~:'(sobsob..tggu hilang baru ajak abg kuar laa~:P

kaka said...

tenkiu 4 your info :)

*47!k@# said...

kaka :most welcome (^_^)