Thursday, 5 May 2011

emotional vs mood

ika sekarang dalam mood negative.. tak tau lah nape macam tak ade mood je lately ni.. mungkin faktor sekeliling kot.. siang ika dok sorang di rumah.. menanti kepulangan ibu dan akak.. malam pulak dyorang tidur awal akibat keletihan bekerja.. ika rasa boring plak~asyik buat keja yang sama tiap hari.. tapi kan.. tak baik tau mengeluh.. tulah manusia.. ada keja mengeluh.. tak ada keja pon mengeluh.. ape nak jadilah ika ni.. hish2..

oke,, entri kali ni ika nak share sikit pasal emotional dan mood.. kedua-dua perkara ni macam sama.. tetapi hakikatnya sangat berbeza.. emotional adalah emosi dan mood adalah suasana hati.. emosi lebih kepada perasaan.. ia terbahagi kepada pelbagai jenis perasaan.. antaranya suka, marah, sedih, takot dan bimbang.. manakala suasana hati terbahagi cuma kepada dua bahagian iaitu positif dan negatif..bermakna mood terlalu umum maksudnya dan emosi lebih khusus maksudnya.. mood akan berlaku lebih lama berbanding emosi..

err,, rasanya cukup lah sampai di sini sahaja.. sebab ika pon bukan pakar nak lebih2 lagi.. ini pon ika baru baca kat sebuah artikel.. macam sebuah thesis je tu.. dan tambahan dari wikipedia.. sekian~ (^_^)

No comments: