Sunday, 10 April 2011

tips natural beuty !

haa,, hari ni ika nak share tips.. tetibe plak rajin nak mengeshare2 tips nii.. sape2 yang belum tau cara atau tips atau petua nak natural beuty boleh la teruskan membaca oke! ;) ada banyak cara sebenarnya.. yang sedia maklum,, guna pelbagai product yang dah di jual di pasaran.. sangat mahal kan?? so,, ika nak share petua zaman nenek moyang kita dahulu kala.. jimat dan berkesan! alamak,, banyak pulak yang pernah ika jumpa kat majalah2.. huu~ ponin palo nak ikut mane.. kan?? so,, ika try satu2..

korang pon kene try satu2 untuk tengok kulit korang sesuai dengan petua yang mana satu.. sebab apa ika kate cengitu?? haa,, sebabnye ika penah try pakai putih telur yang celup ngan kapas then tepek2 kapas tu kat muka sampai dah kering pastu cabut la.. penah try?? haa,, cara tu ika tak leyh guna.. naik jerawat kecik2 lepas buat beberapa kali.. huu~ terus dah tak buat.. time tu ika lepas spm.. ikut akak ika yang sulung lah ni.. saje gedik2 nak join dia pakai.. but kulit dia oke je pakai bende alah tu.. means that,, kulit ika tak sesuai la kan? ye,, tak sesuai =_=" .. so,, ika tak boleh guna cara tu.. oh ye,, tu tips tradisional untuk buang bintik2 itam.. haa,, try la guna cara tu.. berkesan tak ngan kulit muka korang.. kalau berkesan boleh teruskan menggunanya.. kuning telur tu jangan la buang.. boleh buat goreng2 ke.. kan?? haha..

putih nya sahaja oke!

next tips ialah cuci muka dengan air suam tiap kali sebelum tido.. haa,, yang ni pon ika pernah try.. best je bila air panas2 suam tu belai muka.. ika tak pasti cara ni berkesan tak tapi selama ika guna cara ni dulu,, ika rasa puas hati la sebab jerawat tak tumbuh.. rasa bersih je muka.. tapi ika pernah terbaca cara ni tak boleh digunakan sebab mematikan sel2 kulit kat muka.. haha.. jangan la guna air panas menggelegak.. guna la air panas suam.. yang dah lama masak tapi ada sikit2 panasnya tu.. cuci2 camtu je.. tak susah pon..

huishh teringin nya nak rasa mandi air kolam panas ni..
tak pernah lagi T.T~

lagi tips ialah guna mask serbuk kayu manis! yang ni faveret ika.. coz memang sangat2 berkesan time ika gune tu.. kulit muka rasa sangat2 lain bila dah sebulan gunakan nya.. oke,, cerita sikit pasal hasil nye k.. hasilnye nanti korang akan rasa kulit korang bersih.. licin dan halus.. dan tak payah risau pasal parut jerawat.. konfem parut jerawat hilang.. kulit tak berminyak dan secara automatik muka korang nampak bersih macam bayi.. pehh.. memang berkesan.. cop.. jangan terlalu excited sampai nak gune banyak2 bagi hasilnye berkesan cepat.. nanti korang menjerit plak kang.. abes merah muka.. cara nak gunakan nya amek beberapa cubit serbuk kayu manis.. ikut korang la nak buh bape cubit.. tapi jangan buh banyak sangat nanti terbako kulit muka.. sebab ni panas sikit.. lau nak bagi sejuk sikit letak la sekali bedak sejuk.. jangan takot nak campurkan kedua2 bahan tersebut sebab memang tu bahan nye.. then tepek la kat muka korang.. pakai sebelum tido ye.. saat2 genting korang nak tido tuu.. kalau pakai awal nanti orang takot tengok korang.. hahahaha.. bawa la masuk mimpi.. sok pagi baru basuh.. oke? mesti cuba petua ni!! bau agak kurang menyenangkan tapi hasilnye superb.. amaran!! jangan buh banyak sangat kayu manis tu.. nanti beruam muka sebab ianya panas..

serbuk ye.. bukan batang kayu manis tu..

dan yang ni paling2 la mujarab.. korang kene tinggalkan semua product kosmetik yang make up2 tu.. sebab ia akan merosak kan natural beuty korang tu.. tak setuju?? cuba la try.. ika tak suka kosmatik (yang make up kaler2 bagai tu la) sebab tu ika tak pakai make up.. first sebab rimas n lagi sebab....... err,, tak yah cakap la.. nanti marah pulak korang2 yang pakai kosmetik ni.. tapi seyes cakap bende2 tu semua mengandungi bahan2 yang 'hmmm' paham2 jela kan.. nanti muka rosak.. oke,, bahasa halusnye.. nanti tak nampak keaslian wajah korang yang kiut miut lagi cun melecun tu.. opss,, bukan kata kat diri sendiri k.. haha.. just pendapat ika.. kalau pandai jaga kulit muka insya'allah natural beuty korang akan terserlah.. huu~ ika cakap ni macam la ika ni natural beuty.. hampeh betul ika ni.. oke,, ika nak dapatkan natural beuty.. ika just wannabe..wannabe like 'datin wannabe'.. bia apa orang nak kata yang penting ika nak cuba.. jom cuba sama2 ngan ika.. banyak lagi actually petua2 yang lain.. nanti kalau ada masa terluang n ika terdetik nak share tips lagi,, ika share k.. sekian saja untuk kali ni.. dah panjang dh pon.. jumpa nanti di laen entrii.. haha dah macam pengacara majlis.. daa~

10 comments:

Siti Nurazlinda said...

linda dah pernah try semua cara tu. tapi, vius jerawat ni degil sangat. nak bermanja manja pulak kat muka linda. :) btw, thnx share tips yang berguna ni.

*47!k@# said...

@Siti Nurazlindayeke linda?? dia kene rajin buat hari2..pastu jangan buat sekali dua je.. kene sabar la tunggu hasilnya dalam sebulan dua gitu..

Siti Nurazlinda said...

ye ke ? linda buat la jugak hari2 sampai mak bising telur habis, serbuk kayu manis berbau satu rumah. tapi, tetap susah gila nak berkesan.

Shafiq said...

Kalau Lelaki Nak Cuba Tip Nie Boleh..Auwwwww..Haha

*47!k@# said...

@Shafiqof coz can!!try la..nanti lau dapat hasilnya bagitau la ye..nak tau gk ni..hee~

*47!k@# said...

@Siti Nurazlindananti try tips laen..nanti ika shre lagi ye~:)

nelly said...

Tips berguna !!
=)

*47!k@# said...

@nellytry lah ye!;)

Siti Nurazlinda said...

yeayy ! nanti kalau ada buat tips lagi jangan lupa kongsi dgn linda tau.

*47!k@# said...

@Siti Nurazlindaw0okeyh!insya'allah :)