Wednesday, 20 April 2011

tips natural beuty 2 !



hai semua,, hari ni ika nak share lagi tips natural beuty.. tak perlu berbelanja lebih untuk nampak cantik.. ecececeh,, cakap macam ko tu cantik sangat je ika oii.. haha.. sory.. ika maybe tak cantik dimata korang.. tapi ika bersyukur dikurniakan wajah yang sempurna.. ada hidung,, ada mulut,, ada mata.. kan3?? sape yang tak nak ngaku cantik lagi tu??sile tampo muka sendiri..

oke,, apa yang ika nak kongsi ialah pasal pemilihan product.. haa,, yang ni pon depends pada kulit masing2 jugak.. tapi selama ika hidup 20 tahun ni,, ika dah try macam2 produk.. antaranya,, biore,, fair n lovely alamak,, lagi ape ye,, ika lupe.. takpe,, yang penting sekarang ini ika setia dengan OLAY.. family ika memang suka guna OLAY.. harga dia tak mahal actually.. berbaloi lah dengan kualitinya.. product laen?? ntahlah kenapa kami memilih OLAY.. mungkin sebab ibu memang guna product OLAY dari kecik.. so,, sampai ke anak2nye pon guna OLAY..

tak mau panjang lebar.. jom tengok product apa yang sesuai dengan kulit muka ika.. and korang kena cuba product ni jugak tau.. kalau tak sesuai baru tukar..

FIRST of all..

bangon pagi kita mesti cuci muka.. jangan terus makan.. takmo2.. kulit muka mengeluarkan minyak time kite tidur.. akibatnya kulit rasa melekit bila bangon pagi.. perasan tak?? thats why kita kena cuci muka dulu.. ika gunakan pencuci muka OLAY clarity..


untuk menghilangkan parut di muka.. jangan risau kalau jerawat timbul.. lepas dia pecah boleh lah cuci2 selalu pakai pencuci ni.. ika start pakai pencuci muka OLAY clarity ni dari form3 kalau tak salah.. harga dia lebih kurang je dengan pencuci muka yang lain.. ika check jugak banyak kali sebab ramai kata OLAY mahal.. ika selalu kalau nak beli ika tengok harga.. bandingkan dengan product laen.. harga dia kalau mahal pon brape posen je.. so,, tak rugi pon..

dah siap makan semua,, kita bersiap pula untuk keluar.. keje ke kelas ke.. so,, tak perlu make up2 just pakai cream OLAY total white..



OLAY total white ni ada dua jenis.. satu oren satu kuning.. ika tak ingat pula apa bezanya.. tapi ika guna tukar2 antara dua ni sama je.. cuma yang oren tu sejuk sikit.. dua2 bau sedap.. ika suka bau dia.. especially yang oren tu..

dah pakai cream tu mesti nak tepek bedak sikit kan?? ika tak reti pakai bedak powder yang guna kapas tu.. so,, ika pakai bedak biasa.. pilihan ika ialah SILKY WHITE powder..


best je muka bila pakai bedak ni.. terasa lembut dan licin.. auww~ haha.. seyes cakap,, bau dia pon lembut je.. ika suka yang warna hijau.. tapi yang laen pon ika bedal je.. tukar2 ikut rasa hati nak beli yang mana.. lagipon saiz dia yang kecik mudah nak bawa ke mana sahaja.. kalau tak ada,, ika beli bedak JOHNSON'S BABY powder blossoms..


beli lah yang saiz kecik tu.. senang nak bawak kemana2.. bau ni pon wangi.. rasa dia lembut dan halus.. ika suka..

oke,, setel bab muka.. seterusnya bibir.. haa,, tak best la kalau bibir kering kan?? nak jugak nampak segar.. kusam pula bibir kalau tak calit sikit lip balm.. ika guna lip balm SIMPLY PRETTY..

haa,, inilah dia.. asalnya ibu ika punye.. ika amek tapi mintak izin lah kan.. haha.. tiga2 ika pernah pakai.. biasa lah ika ni suma nya nak cuba.. suma gambar2 kat atas tu sumanya ika dah cuba.. kalau belum cuba macam mana nak syorkan kan?? so,, memang sampai sekarang kalau stok barang penjagaan kulit dah habes.. ika akan cari bende2 kat atas tu lah.. lip balm memang lambat sangat2 nak habes.. yang paling cepat pencuci muka lah kan.. dah tiap hari dok guna.. oh ye,, lupa nak bagitau.. cuci muka sekurang2nya dua kali sehari.. pagi dan malam.. tu paling kurang lah.. tak boleh kurang lagi.. tambah lagi takpe.. :)

hasilnya~

opss,, gambar kandid oleh my bff,, teah.. grr..
gambar ori tak diedit apa2..
yee,, memang ika tak suka make up..
see,, takde secalit make up pon kan??
terasa sangat show off..
sory (=_=)"

selain guna product2 ni.. kalau rajin gunalah pula tips natural beuty yang ika bagi haritu.. dan yang paling-paling berkesan ialah air wudhuk/air sembahyang.. kulit akan nampak bercahaya even warna kulit kita gelap.. berkat wudhuk yang ikhlas sangat mustajab :)..

AWAS! dengan pemilihan product.. terdapat product kosmetik yang mengandungi racun.. bagi kulit muka yang bermasalah,, jangan malu berjumpa pakar kulit minta nasihat dulu ya.. hati2 dan selamat mencuba ya kawan2.. :)

19 comments:

Siti Nurazlinda said...

best nya ! confirm linda try. virus jerawat dah semakin tersebar la. risau sangat,

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda: try lah ye..ikut jenis kulit gk~:)

Siti Nurazlinda said...

linda tak jumpa la olay clarity. linda cuba oley white radiance advanced fairness. oke ke ? untuk apa tu ehh ?

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda : yeke?? laa~nape tak tanye juru jual tu??dah terbeli nak buat cmne.. try jela~

Siti Nurazlinda said...

setakat ni macam oke je. suka tips air sembahyang paling berkesan tu ! :)

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda: tapi kulit muda macam kita ni pakai clarity pon dah cukup..murah dan berkesan..memang berbaloilaa~

Siti Nurazlinda said...

ye ke ? wahh ~ berapa harga clarity ni ? nak cari la nanti. tapi tunggu dah habis yang white radiance ni la

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda: haa,,baru teringat white radiance ni mcm mne..oke jugak 2..tp tu untuk cerahkan..clarity ni untuk hilang parut..

Siti Nurazlinda said...

ouhh, ye ke ? linda rasa better lagi yang clarity tu. sebab boleh hilangkan parut marut kat muka ni.

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda: yup..btol tu..(^_^)

Siti Nurazlinda said...

btw, thnx sangat sangat ! awak jadik sumber inspirasi linda nak cantik la. :D

*47!k@# said...

hehe..jangan memuji..blushing..:P
alhamdulillah,,segala pujian hanya bagi Allah..DIA lah mencipta segala kecantikan(^_^)

Siti Nurazlinda said...

kak, linda dah try olay clarity tu. ya Allah, hasilnya memang nampak. linda baru guna 2minggu. tapi alhamdulillah, okay aje untuk kulit muka linda. thnx sangat2 tau kak. :)

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda :yeke linda??wah..alhamdulillah~bgus la lau cmtu~

Siti Nurazlinda said...

yups , berkat idea akak jugak . mula mula linda tak berani , takut effect lagi teruk . bila dah try , okayy aje . harganya pon biasa biasa aje . mampu beli lah . :)

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda: baguslah macam tu~leyh lah linda pas petua ni kat org lain plak~:)

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda: baguslah macam tu~leyh lah linda pas petua ni kat org lain plak~:)

payung purple said...

ika...olay keluarkan lg x product olay total white tu????
sy g cari kat merata kedai , tp x jumpe... cdeth.. :(

*47!k@# said...

awk,,sory..ika da lame tak bukak blog..sory sgt2 baru bace comment awak..