Sunday, 17 April 2011

rahsia: 100 soalan satu malam..TERIMA KASIH CIKGU!

selamat pagi semua!! bangon2.. aishh.. ramainye tak bangon lagi.. ni sebab semalam tidur lambat la ni kan?? ish3.. sempat subuh tak?? oh ye,, apa khabar?? sihat tak semuanya?? arghh.. awal2 pagi dah bebel.. sile tampo mulut ika laju2.. aiseyh.. bende betul what!

oke,, malam tadi kan ika dah bagitau yang ika kena tolong akak ika siapkan soalan2 peperiksaaan pertengahan tahun untuk pelajar2 tingkatan 1 dan 2.. haa,, tak tau?? tak baca lagi lah tu.. cepat2 KLIK SINI.. oke,, dalam masa satu malam ika siapkan 100 soalan.. lepas isyak dalam pukul 9lbeyh dekat pukul 10 gak la,, atas kelekaan ika,, baru nak menginstall scanner kat laptop dah siap install bermulalah operasi menyiapkan soalan.. pukul 1lbeyh gak la baru siap.. what? 3jam?? penat tak hingat lah kan.. lama gak tu.. hish..

ahaa,, siapa2 yang tak tau atau pelik,, macam mana nak siapkan 100 soalan dalam satu malam.. dari zero tak ada soalan terus ada 100 soalan.. tapi ini bukan guna cara photostat oke.. ini cara payah sikit.. tapi tak salah kalau nak tau kan??

kalau buku kancil tu kita nak potostat mesti ramai pelajar dah ada buku tu.. jadi kami gunakan cara yang tak tau lah orang dah penah buat ke belum.. ika guna cara masuk photoshop dan transfer ke illustrator kemudian save dan print!

pertama: guna buku latihan yang jarang pelajar beli.. akak ika dah ada buku latihan yang untuk cikgu tu.. so,, jawapan dia memang dah tertera pada soalan lah kan?? so,, tak boleh nak potostat.. so,, ika terpaksa guna cara lain..

kedua: ika scan semua page yang nak di print tu.. siap2 lebelkan dalam folder lah kan..

ketiga: masuk kan dalam photoshop.. amek eraser tool,, dan padam jawapan bulat2 tu..

keempat: dah siap tu save as JPEG.. tak nak pon takpe.. drag je terus masuk dalam illustrator..

kelima: live trace kan gambar tadi.. pilih tracing option dan black n white.. pandai2 lah adjust kasi cantik..

keenam: save as jpeg dan susun lah macam mana nak susun pon..

DONE! dah boleh print out.. senangkan?? mula2 ika fikir2 gak lah macam mana nak setelkan bende ni cepat.. sebab pagi ni akak ika nak kene tunjuk kat pengetua.. banyak lagi kertas soalan yang dia kene buat.. kalau satu paper je takpe.. ini tak,, banyak! dua paper ika siapkan,, dua paper yang memang buku tu jawapan kat belakang,, akak ika siapkan malam tadi.. kata akak ika ada lagi dua paper kena buat.. erk?? dia mintak tolong ika dua tu je.. maybe malam ni pulak kot..


haa,, bagi readers yang masih bersekolah.. kenanglah jasa para guru.. BUKAN SENANG NAK JADI GURU! taw~ dua2 akak ika mengajar.. ika yang nengok ni pon terasa penatnya.. tak menang tangan dibuatnya.. siang mengajar.. dengan kenakalan anak muridnya lagi.. kes itu ini.. sana sini buat bising.. dengan kelas sendiri tak mau kemas.. kene suruh baru nak gerak.. itu pon 100 kali suruh bari sekali gerak.. err,, umpama lah kan~ bak kata pepatah bagai lembu dicucuk hidung.. err,, betul ke ek?? dah lama tak guna peribahasa bagai.. nevermind.. malam pula,, dengan anaknya lagi,, kerja2 sekolah baginye lagi.. list pelajar lah,, mark buku pelajar lah.. kalau semak satu je takpe.. ini seorang kene semak 40 orang punye buku.. huu~ kalau ika ditawarkan jadi guru,, baik ika pilih jadi babysitter.. lagi tenang.. actually ika penah gak try jadi guru lepas SPM.. guru tadika.. tapi sebulan je bertahan.. pastu ika jadi babysitter.. geram seyh jadi cikgu ni.. rasa macam nak makan je budak2 yang degil ni.. biar tinggal budak2 yang mendengar kata je.. siapa yang belum pernah tu.. sila2 lah try ye.. baru anda tau macam mana cikgu kita rasa bila mengajar kita..


so,, hargailah jasa guru.. kalau boleh,, berbaik2lah dengan mereka.. tanpa mereka kita ni tak dapat pergi universiti or berjaya macam sekarang.. err,, ika masih pelajar.. pelajar poli.. huu~ oke,, kalau boleh kita pergi melawat mereka lagi bagus.. pekerjaan guru ni pekerjaan yang mulia.. so,, janganlah kita buat cikgu2 ni kecik hati.. tak berkat ilmu dia bagi,, tak berkatlah masa depan kita kelak.. sebutir beras,, ibarat setitik peluh petani.. hargailah beras kita.. eh,, keluar iklan beras plak.. err,, sori.. tp macam tulah kan.. setitik ilmu ibarat setitik peluh guru.. hargailah ilmu yang diberi.. ucapkan terima kasih kepada mereka.. sebab mereka sanggup membanting tulang untuk kita.. renung2kan dan selamat beramal.. pesanan buat diri ika jugak.. sekian~ :)


notabawahkakiblog: nak buat research untuk buat header mayang.. permintaannya: nak theme rawk n ada unsur2 pink.. hmm,, ika ni belum penah buat theme rawk ni.. emo penah lah.. kene research jap.. ok daa~

4 comments:

shahjiehan said...

bijak2.... xsia2 ade org pndai it ni... kan kan..

sj tgh jadi guru jugak~ laalallala


jom baca dan komen Kenderaan kayu api. | ! !shahjiehan [dot] com ! !

*47!k@# said...

@shahjiehanyeke??wahh..cikgu shah! :)

MamaEma said...

bijak2...

*47!k@# said...

@MamaEmahikhik..terima kasih..alhamdulillah..ilmu yg dipelajari kan elok kite manfaatkan..haha:)