Wednesday, 13 April 2011

nukilan seorang sahabat

di hari yang panas terik ini,, ika punye mood zero untuk mendesign.. dari semalam tak ada mood nak mendesign.. dek kerana ENTRI INI.. kemudian di kala malam pula,, mood ika untuk bergumbira terbatal dek kerana ENTRI INI pula.. masakan ika boleh bergumbira hooraa hoorree sedangkan mereka sedang menangis.. jadi,, ika batalkan niat ika.. so,, harap kalian yang menunggu design ika tu dapat bersabar.. ika memang nak siapkan segera.. tapi nak mendesign ni perlu kan mood juga.. sebab seni terhasil mengikut mood kita.. kalau masa tu kita dalam keadaar marah,, lukisan kita akan terhasil dengan tone warna yang garang.. begitu juga sebaliknya..


ika teringat pada satu fakta ni,, ika pernah termaja dalam majalah.. bahawa,, lukisan kanak2 menggambarkan perasaan mereka.. itu pakar psikologi punye fakta bukan ika yang saja reka2 ye.. sebab tu kalau kita nak menyoal siasat kanak2,, kita biarkan mereka melukis di atas kertas.. sebab mereka tak pandai nak gambarkan melalui percakapan.. dengan lukisan la kita boleh tafsirkan apa yang ingin mereka sampaikan.. ika teringat pada beberapa kisah inggeris.. seorang kanak2 yang pendiam ditahan di penjara untuk disoal siasat.. detektif tu bagi dia kertas dan pensil.. suruh dia lukiskan apa yang dia fikirkan.. dah siap lukis tu detektif tu ambil lukisan tu dan tafsirkan satu per satu.. almaklumla,, lukisan kanak2 tau je la kan.. akhirnya mereka dapat tafsirkan dan jumpa lah apa yang mereka cari tu.. tertangkap la si penjenayah..

lagi cerita laen,, seorang kanak2 ni selalu sangat melukis gambar yang pelik2 bila time subjek lukisan.. mula2 cikgu dia biasa2 jela.. lepas tu makin lama cikgu ni terfikir nak siasat kenapa dia lukis bende2 pelik macam tu.. sebab budak ni pon seorang yang pendiam.. senyum pon susah.. siasat punye siasat rupa2 nya budak ni mengalami bayangan hantu dan jelmaan.. umah budak ni berhantu.. koyak2 wall paper bilik budak tu,, ada kesan darah2 berbentuk tulisan dan lukisan.. banyak lagi kisah2 mengenai lukisan2 ni.. tapi banyak dah ika lupa..

kesimpulannya,, ika stop mendesign untuk sementara waktu sebab nak kembalikan mood ika.. harap dapat bersabar ye.. terima kasih kerana memahami..

oh ye,, sementara menunggu hasil karya ika tu siap,, jom layan blog BFF ika yang seorang ni.. dia ni suka buat puisi2 dan carpen dan seangkatan dengan nya.. HASIL NUKILAN TERPELIHARA.. mohon kalau nak share ke pe,, kredit kat dia la ye.. tak mau curi2 karya dan nukilan orang laen.. even dia swoh ika copy je mane2 dari nukilan dia tu and tak payah credit kat dia,, ika tetap nak credit kat dia jugak.. sebabnya.. itu hasil idea kretif dia.. nukilan dwibahasa.. ada english ada malay.. so,, sapa2 yang tak paham puisi2 english ni silalah rajin mengoogle ye.. banyak jugak yang malay..so,, layann~zass..


dia banyak bagi nasihat kat ika.. even kitorang jauh pon,, kitorang still lagi share2 story.. tapi sekarang disebabkan ika asyik sangat berblog.. kitorang dah jarang mesej.. lagipon dia ni busy ngan keje dia.. even dia praktikal sama macam ika,, tapi keje dia laen.. sebab course dia tak sama macam ika.. dia ni kawan masa sekolah rendah ika.. lama dah tak jumpa.. tahun lepas kami reunion baru la jumpa dengan dia.. lepas tu boleh pulak rapat macam adik beradik.. dia ngaku dia kembar ika n ika pon ngaku la jugak.. haha.. sebab warna kulit kami sama.. dan boleh sekepala.. dan serasi la.. eh,, over! XP kitorang pon tak tau macam mana boleyh kamcing giler tetibe.. padahal dulu masa sekolah rendah dia ni nakal giler sedangkan ika pengawas sekolah.. asyik dok kejar dia and the geng sebab curi masuk kelas time rehat.. haha.. dia mesti tak ingat time tu.. takpe.. tak kesah.. sebab bende dah lama.. anda semua dijemput untuk membaca hasil nukilan beliau.. KLIK SINI (^_^)

oh yee,, ika lupa nak share ngan korang semua,, yang ika dapat cuti dari bos.. so,, kitorang habes praktikal awal.. sekarang ika dah tak payah masuk ofis melainkan bos call untuk emergency kes.. kot2 gedebak job masuk,, perlukan kami.. so,, kitorang kene la datang.. buat masa sekarang job yang masuk dia boleh handle sendiri.. so,,kite enjoy.. buk.. adoii.. ne boleyh! report lagi design tertangguh tu lagi.. chill oke,, nanti ika kumpul kan mood dulu.. harap dapat bersabar..

3 comments:

HANAFI LEE said...

thanks sayang

*47!k@# said...

@HANAFI LEEhaha (^_^)

shahjiehan said...

sayang? err.. jom syg mak kita



jom baca dan komen Saya Sayang emak saya