Monday, 4 April 2011

nak kawen tapi tak nak bersalin


ika pasti semua nak membina keluarga sendiri bukan? tapi tak dinafikan bahawa zaman sekarang wanita ada yang tak mahu berkahwin.. pelbagai alasan diberi.. antaranya susah nak cari lelaki yang jujur, ikhlas dan setia.. lagi2 zaman sekarang purata jumlah kaum hawa lebih tinggi berbanding kaum adam.. wanita sanggup menjadi anak dara tua dari berkahwin dengan lelaki yang suka maen kayu tiga.. tak puas dengan layanan si isteri.. cari pula wanita laen.. betul.. ika juga selalu berfikir begitu.. mana pergi lelaki yang budiman?? sudah pupus kah?? ye,, memang masih wujud,, cuma jumlahnya sudah berkurang.. dan terlalu sedikit.. kenapa?? soalan itu masih lagi menjerit2 di telinga ika.. ye,, ramai juga wanita yang sudah rosak tapi ramai juga wanita yang bersopan santun.. ika tak nafi kan itu.. ibu selalu berpesan pada ika.. "ika jadi terbaik dahulu.. pasti orang yang baik akan cari ika.." baiklah.. ika akan cuba jadi terbaik.. insya'allah..


berbalik kepada tajuk.. ye,, ika tak nak bersalin.. kenapa?? sebab purata jumlah doktor pakar puan lebih berpihak kepada doktor lelaki.. ika tak mahu bersalin jika doktor lelaki yang menyambut kelahiran anak ika nanti.. ika tak mahu.. alasan darurat tidak masuk akal.. teknologi sekarang lebih canggih.. kenapa zaman atuk nenek kita dahulu bidan perempuan sanggup datang even tengah malam dan sedang tidur pon dia sanggup naik basikal pergi menyambut anak2 yang dilahirkan.. kenapa zaman sekarang alasan wanita tak boleh keluar malam diguna pakai?? macam mana pula jika berlaku pada diri anda?? maruah anda tercalar dalam masa beberapa jam sahaja.. sedangkan anda telah menjaga aurat selama bertahun2.. mungkin bagi mereka yang tidak menjaga auratnya tidak terasa tercalar maruahnya.. tapi bagi yang menjaga auratnya sejak kecil?? pasti hari tersebut menjadi hari yang paling dibenci.. pasti menjadi trauma sehingga bertahun lamanya.. kenapa manusia sekarang tiada sifat peri kemanusiaan?? kasihanilah mereka yang benar2 memerlukan pertolongan..


kepada para2 doktor dan bakal doktor terutama dari kaum hawa.. ayuhlah ke arah sakit puan.. bantulah kaum sendiri.. jika anda tidak berminat ke sini,, renungkan saat anda perlukan kaum sendiri untuk membantu awak nanti.. hmm.. ika bukan berlagak pandai tapi ika pikirkan masa depan ika.. saat ika perlukan nanti.. ika bukan ahli atau pakar dalam bidang kedoktoran.. ika ahli seni sahaja.. sebab tu ika minta tolong kepada doktor wanita dan bakal2 doktor wanita.. ika terdetik membuat entri ni selepas ika baca entri INI dan INI.. harap bila tiba masa ika nanti,, doktor perempuan yang datang bantu ika.. amin..

notakakiblog: ini bukan setakat angan2 ika,, ini merupakan harapan ika juga.. masa depan ika.. ika sanggup cari doktor swasta untuk dapatkan doktor perempuan..

SEKIAN..

2 comments:

Khairil said...

itulah pengorbanan seorang perempuan yang bergelar ibu...teringat kat emak..huhuhu

*47!k@# said...

@Khairilhmm..kalau sampai ke lubang cacing pon ika sanggup redah utk cri dr. wanita..ibu ika pon pegi klinik swasta :)