Wednesday, 6 April 2011

motivasi pagi



senyum tak perlu kata apa2.. selamat pagi semua.. sejurus bangun pagi,, ika terus siap2 dan solat subuh.. ambil sarapan dan pergi ke ofis.. sarapan pagi penting tau.. untuk kesihatan dan diet seimbang dengan mengambil sarapan pagi.. baru perut cepat hadam.. kalau kita ambil sarapan,, nanti time makan tengah hari kita dah boleh buang apa yang tersimpan dalam perut.. nanti tak lah besau sangat perut bila makan lunch.. haa,, sambil2 buat entri,, sempat lagi ika bagi tips kan.. ngee~ oke,, nanti ika buatkan entri tips kekal ramping.. haha..macam lah ika ni ramping sangat!huh~ = = "

oke,, dah sampai ofis seperti biasa,, ika mengonlinekan diri sementara keje tak masuk.. kawan ika chat ngan ika.. katanya demam dah seminggu,, hari ni tak bersemangat dan minta ika motivasi kan dia.. huu~ = = " jawatan ika dah naik jadi perujuk motivasi plak lepas perujuk cintun.. mungkin sebab ika nampak bersemangat kot.. haha..

so,, dengan rasa senang hati nya ika nak share ngan kawan2 ika,, apa yang patut kita buat untuk dapatkan semangat bila kita bangun pagi..

tips versi ika:
  1. celik je mata kita kene baca doa bangun pagi.. doa dia macam ni.. اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ "alhamdulillahillazi ahyana ba'dama amtana wailaihinnushur" maksudnya: Segala puji bagi Allah yang menghidupkan aku kembali setelah mematikan aku dan kepada Allah akan bangkit (copy tulisan dari SINI)
  2. pastu korang pegi minum air suam tanpa cuci mulut.. telan je.. (tips lagi.. nanti ika ceritakan lebih lanjut..)
  3. pastu buang segala dari dalam rongga hidung..sebab syaitan dok lepak dalam lubang hidung kita time tidur..grr..(eh,, jangan gi cabut bulu hidung skali sudaa~)
  4. cuci muka dan terus mandi (kalau boleh tak payah guna air panas.. lau nak jugak jangan sampai terasa panas tu.. tips again = = ")
  5. solat subuh dan berdoa.. masa la kita nak mohon kat Allah supaya hari ni berjalan lancar..
  6. tanamkan azam dan tekad kan hati dengan perkara positif yang kita nak lakukan hari ni
  7. list kan plan nak buat apa hari ni
  8. catit di kertas dan potong bila dah setel (yang ni untuk orang yang rajin.. ika tak catit pon.. = = ")
  9. mulakan hari dengan senyuman.. :)
apa perlu kita buat kalau kita ada masalah.. bangun je pagi dah fikir pasal tu.. arghh,, yang ni ika ngaku.. memang susah nak lupakan masalah semalam yang bagi kesan kat kita.. tapi kalau kita cuba buat macam ni insya'allah boleh atasi..

  1. ucapkan 'innalillahi wa inna illahi rajiun'.. maksudnya: 'sesungguhnya dari Allah kita datang,, dan sesungguhnya kepada Allah la kita kembali'.. semua yang di dunia ni bukan milik kita,, kita hanya pinjam dari Nya sahaja.. maka sedarilah,, jangan bersedih bila kita di timpa masalah..
  2. redhai lah dengan apa yang telah terjadi.. sebutkan dalam hati bahawa kita redha.. hati kita perlu dan harus betul2 redha dengan qada' dan qadar Allah
  3. dan paling penting kita jangan lupa berdoa sebanyak nya.. mohon petunjuk dan hidayah untuk dapat yang terbaik.. masa ni lah doa kita lebih mustajab.. sebabnya kita memohon dengan hati yang ikhlas.. Allah itu maha mendengar.. segala rintihan kita Allah dengar.. yakin dengan doa yang dipohon.. insya'allah..
ika blogwalking tadi dan terjumpa ini dan ika nak share ngan kawan2 semua..dipetik dari SINI


7 tips motivasi pagi untuk lebih bersemangat
  1. bersyukur
  2. tekad bermotivasi
  3. dekatkan diri dengan sesi motivasi
  4. dalam apa jua yang anda buat,, mulakan dengan bismillah
  5. set target kemajuan diri sendiri
  6. lihat warna cerah
  7. penuhkan hati dengan kemaafan
huraian ada dalam blog tu..

kata2 semangat di pagi hari :

“Perjalanan seribu langkah dimulai dengan perjalanan satu langkah” artinya anda pasti punya rencana ke depan untuk melakukan banyak perubahan, pastikan mulailah hari ini.

“Masa sekarang ditentukan oleh keputusan masa lalu. Masa depan ditentukan oleh keputusan sekarang.” artinya Buatlah suatu keputusan sekarang untuk mengubah masa depan anda. Orang sukses atau gagal itu ditentukan dari keputusan yang dibuatnya.

“Hidup adalah Pilihan. Silahkan pilih kehidupan yang bagaimana yang Anda inginkan, Tuhan akan memberikan apa yang Anda pilih.” (Anton, ST)

“Kita 5 tahun ke depan dipengaruhi oleh apa yang kita baca, kita dengar, kita lihat, dengan siapa kita bergaul dari sekarang ke 5 tahun ke depan.”

notabawahkakiblog: taip pagi,, tak sedar dah tengah hari.. maaf.. tapi boleh dimanfaatkan di kemudian hari..

5 comments:

shahjiehan said...

tq!

shahjiehan said...

camne nk buang seacrch pax tuh?

*47!k@# said...

@shahjiehanbuang lah mana satu html dia..

solo molo said...

selamat bermotivasi...


sape nak menang ipad 2 ???
klik > http://solomolo.blogspot.com/2011/04/sape-nak-menang-ipad-2.html

*47!k@# said...

selamat2 :)