Saturday, 23 April 2011

meminta maaf dan memaafkan

selamat petang.. fuhh,, akhirnya setel segala urusan.. sampai je umah terus memasak bersama ibu tercinta.. makan,, kemas sikit umah then bersihkan diri pastu solat.. haa,, sekarang baru dapat online.. rindunye~ err,, banyaknye komen.. actually below ten.. (=_=)" oke,, ika masih menunggu angka 4.. (^_^) oh ye,, semalam memecahkan rekod dalam blog ika.. sebabnye satu entri je ika post.. dan jumlah pageview cuma 5puluh lebih..(=_=)" oke takmo citer..

sementara menunggu,, nak continue story pasal pakcik tu.. makcik ni sakit hati sangat bile makcik dah cakap habes jujur,, tapi pakcik tu tak nak caya.. tengahari tadi tau pulak dia hantar mesej.. engat nak mintak maaf.. tapi tidak.. dia buat2 macam takde pape berlaku.. sakitnye lah hati yang tengah parah ni.. egois! puih.. lepas tu makcik buat tak tau je.. buat2 merajok sesangat.. makcik nak tengok bile dia nak mintak maaf.. err,, makcik ni pon ego jugak.. puuihh cakap orang levih (=_=)"..

berjam2 jugak phone ni xde bunyi pape.. tibe2 phone mengamuk.. oii mak kau.. ghupenye dari my bff.. mesej mak cik bersumpah seranah kat ex dia.. err,, mak cik tanye nape ko?? takmo plak jawab~ hmm,, sabo jela~ sekarang tengah musim orang gaduh2 ke erk?? (=_=)".. tibe2 phone nanges.. huu~ nape pulak nii?? ghupenye dari pakcik.. dia bagitau dia nak pegi outstation.. dia nak say tq n sory.. (T.T).. makcik dengan egonye cuma jawab.. "hmm,, hati2"

the moral of story.. xsalah kalau kite ni mintak maaf dengan orang.. jangan lah letak ego terlalu tinggi.. even bukan salah kite.. kite mintak maaf adalah lebih baik dari terus mengegokan diri.. dan kite ni pulak jangan lah tak nak maafkan orang yang dah mintak maaf.. sedangkan nabi memaafkan umatnye yang dah buat macam2 kat nabi.. baginda tetap sabar dan memaafkan semua orang.. apetah lagi kite yang hanya manusia biasa.. seharusnya kita mencontohi rasulullah..

dengan kesempatan ini,, ika nak mintak maaf kat semua orang.. dan ika nak memaafkan semua yang pernah kecik kan hati ika.. kadang2 kite tak sedar bile kite buat salah.. so,, ika nak mintak maaf lah andai ika terkasar bahasa atau terlambat bagi hadiah.. atau apa2 yang membuatkan korang terasa sangat2.. ika mintak maaf ye.. (T.T)

No comments: