Friday, 29 April 2011

marie milk cake

mari2.. hari ni anda boleh pangil saya chef ika ;).. ingat tak entri lepas yang ika bagitau ika dah buat kueh?? pagi ni ika nak bagi resepi feveret my sibling since kitorang sekolah rendah lagi.. haa,, kecik2 pon dah pandai buat kek ni.. korang pon ofcoz boleh buat jugak kan?? ;) oke.. tak mau panjang lebar.. jom blaja.. bagi sesiapa yang dah tau tu kalau resepi anda sama dengan resepi ika atau ada lain sikit boleh lah share di komen ye :)

BAHAN2NYA:

sediakan biskut marie..
ikut lah nak perisa ape pon..
selalu ika buat pakai original perisa je..
sekarang marie dah maju ika try guna coco plak..


lesung batu ibu dan anaknya..


talam ikut suka nak saiz besar mana..


planta ikut suka nak letak ke tak.. boleh je kalau tak nak..


susu pekat ikut suka nak jenama apa..





CARA2NYA:

tumbuk biskut marie.. kalau nak pakai tangan pon boleh..


mesti sampai hancur macam bawah ni.. actually tak nak hancur sangat pon takpe..
ika saje rajin nak bagi hancur terus.. kira warga emas pon boleh makan..
(cuma untuk yang tak ada kencing manis ye..)


sapu planta kat talam.. actually taknak pon takpe..
ni just untuk kek tu tak lekat kat talam supaya senanglah nak angkat kek tu nanti..


sapu sampai rata macam ni.. err,, rata ke ni??
hentam saja.. HAHA..


masuk kan biskut yang dah hancur tadi dalam talam..


tuang kan susu pekat..


tuang je banyak2.. kasi habes pon takpe..
tapi nanti jangan tanya ika la lau lepas ni kencing manis plak.. HAHA..


gaul2kan kedua2nya sekali


gaul sehingga sebati dan tekan2 sampai mampat..


@

boleh guna balang kaca.. proses dia sama je..






@
boleh juga terus guna tupperware


haa,, kalau nak over macam ika.. leyh taburkan milo ;)


sapu kasi rata..



DONE!

bekukan dalam peti ais..
tak nak bekukan pon takpe.. boleh terus makan..
tapi ika lebih suka makan time sejuk.. pergh.. memang best~


haa,, tunggu ape lagi?? hidang dan makan lah!! ;)


sekian sahaja resepi marie milk cake dari chef ika (maen letak je nama ni.. sedap tak nama ika cipta ni?? HAHA!).. err,, resepi asal tak tau lah dari chef sape.. nama pon dari kecik resepi ni kitorang feveret.. so,, tak ingat lah dari mana.. tadi tanya ibu.. katanya,, dia pon tau dari maklong ika yang katanya blaja melaui buku masakan.. so,, cubalah.. sedap~! AMARAN: jangan makan selalu sebab ia konfem manis.. HAHA..

25 comments:

.................cP~ said...

salam..

wah...tak pernah terfikir...gud2..

*47!k@# said...

wslm (^_^)..try laa~hee~

cik EPAL said...

nampak cam sedap :)

*47!k@# said...

cik EPAL: memang sedap pon..try laa~ (^_^)

♥CHaRa♥ said...

wah ika,simplenyer bahan. x manis ke ek.hihi;)

kucarkacir said...

senangnyeee..
nak cube la..hehe

Bear-Da 爱大 said...

esok bangun pagi, try buat ahh. mcm simple je eh (:

nur dhiya' aida said...

simple !! nak try r . cuti bukannye buat pape pon . hehe (:

Siti Nurazlinda said...

bole la linda cuba ! suka la kalau masak masak ni. thnx awak !!

nelly said...

Boleh cuba ni !

putERi-kAtEk said...

eh...macam tu aje??? senang gileeee...nak buat jugak lah!!

*47!k@# said...

♥CHaRa♥: memang manis..ala,,bukan makan hari2 pun..sekali sekala takpe laa~

*47!k@# said...

kucarkacir:cuba2..mesti cuba :)

*47!k@# said...

Bear-Da 爱大:yup..memang simple pon..mesti kena try..

*47!k@# said...

nur dhiya' aida:betul tu..slmt mncuba (^_^)

*47!k@# said...

Siti Nurazlinda:cuba lah linda..welcome (^_^)

*47!k@# said...

nelly: yup..mesti kena cuba..senang sgt!

*47!k@# said...

putERi-kAtEk: memang senang gileeee pon..! dah siap nnti buat lah entri..kredit sini..haha(^_^)..

Cik Aish said...

aaaa menariknyaaa !! siap gambar lagi! nak try la..hehe

emm pasal bloglist tu, jom la join..sbb aish da delete bloglist lama..nak buat yg baru..:)

*47!k@# said...

Cik Aish: ye..mesti cuba ;)
owh yeke??hmm..oke2..

shahjiehan said...

simple gile! lembut ke keras? hmm cam buat kek batik je~

*47!k@# said...

shahjiehan:memang simple tapi tak gilee..haha..nak tau try buat laa~adik badik jugak la..tp lg simple dri kek batik..

♥CHaRa♥ said...

hihi..betul2x sekali sekala mkn benda manis ape salahnyer.huhu~

♥CHaRa♥ said...

ika lupa plak nak tanyer,
masuk dlm peti sejuk ni agak2x baper lama...

*47!k@# said...

♥CHaRa♥: hehe..try lah~owh~tu depends pada kite lah..actually tak kesah pon nak letak ke tak dlm peti sejuk..tapi lau kita penggemar bende sejuk nak letak dalam freezer pon takpe..HAHA..tak kesah pon bape lame..