Tuesday, 12 April 2011

keasyikan FB tak terhingga membawa padah !!

assalamualaikum bagi semua umat islam dan selamat sejahtera bagi non-muslim..

sejurus ika sampai di rumah,, ika terus makan nasi.. kedian,, clearkan singki.. lepas tu terus online.. lepas tu,, mata tak tahan terus terus mengofflinekan diri,, lepas tu,, sekarang baru terjaga.. aish.. banyak plak lepas tu.. semak tol! oke,, straigth to the point.. pada mulanya memang mood ika hari ni nak mendesign dan mendoodle dan sebagainya.. tapi malangnya ada perkara tak dijangka menganggu gugat kesemangatan ika di siang hari.. arghh.. lari tajuk lagi! aish.. (=_=)"

kisahnya bermula begini.. semua sedia maklum bahawa laman sosial facebook sangat popular di seluruh negara.. semua golongan melibatkan diri dalam laman sosial ni.. bukan setakat para remaja.. malah orang dewasa juga bersosial di laman ini.. kanak2 bawah umur juga memiliki akaun facebook.. baik dari kalangan pelajar,, artis,, chef,, peguam,, ahli perniagaan dan banyak lagi.. kesemua nya tidak melepaskan peluang.. HATERS pon mengejoinkan diri dalam laman ni.. haa,, macam2 la jenis manusia yang join.. dan sekarang virus dah menyerang laman facebook.. HATI2 DENGAN AKAUN FACEBOOK anda.. kenapa?? sebab virus influenza hantu kak limah balik rumah sedang bergiat aktif !! haha XD termasuk ika dan kawan2 ika terlah terkena serangan virus tersebut =_="


apa yang ika nak sampaikan di sini ialah mengenai keburukan berfacebook.. sebelum2 ni memang dah berleluasa khabar berita mengenai 'facebook merosak kan rumahtangga'.. 'gara2 facebook laki bini bergaduh'.. 'padah cinta facebook' dan banyak lagi.. kedian ika search kisah2 ni kat google.. jumpa pulak blog yang mengisahkan tentang 'jerat kenalan facebook'.. sila lah baca di sana ya.. ianya berlaku di tempat ika.. sungguh ika tak tau.. sebab ika dah pindah kedah.. huu~ (=_=)" di situ tempat tumpah darah air ku.. disitu ika dilahirkan dibesarkan.. disitulah segala kesusahan dan kesenangan hidup yang ika dah tempuhi.. banyak sangat kenangan kat situ.. ops,, apa kene mngena dengan cerita tu?? sory..

dah baca?? bukan itu sahaja kisah2 yang melibatkan facebook.. banyak lagi sebenarnya.. pada mulanya ika buat biasa2 je.. tapi lama2 jadi makin luar biasa.. semakin menjadi2 kes2 seperti ni berlaku.. sang suami cemburu bila sang isteri bermukabuku dengan rakan taulan.. sang suami sanggup memukul isteri dek kerana kejelousan yang mengawal emosi terhadap gambar2 yang ditayangkan sang isrteri.. sang suami sanggup melafaz talak disebabkan sang isteri asyik dengan bersosial di alam maya.. dan pernah juga kes ni berlaku depan mata ika.. menggigil ika dibuatnya dek terpandang sepasang suami isteri bergaduh akibat bersosial di alam maya.. hanya disebabkan mukabuku ini..

ika tertiba terbayangkan masa depan ika.. bagaimanalah keadaan ika dengan suami ika nanti.. dah la ika ni gile internet.. dengan facebooknya lagi,, blognya lagi.. nasib baek ika dah berhenti bermyspace, berfriendster, bertagged, ntah macam2 lagi ika join.. dan akhirnya ika melekat pada facebook dan blog sahaja.. err,, yahoo tu memang ada la kan.. tu memang ika setia dari mula2 kenal internet lagi.. sebab yahoo tu penting untuk kite beremail dengan sesuatu pihak untuk tujuan berurusan.. suami ika nanti macam mana lah orangnya.. sama macam ika atau jenis yang tak berminat dengan laman2 macam ni.. cop.. tujuan ika bersosial dalam laman maya ini bukan lah untuk mencari jodoh.. ika just jadikan sebagai hobi,, disamping ika jadikan sebagai alat interaksi dan berkomunikasi dengan kawan2 ika.. sebab tu ika privatekan fb ika just untuk kawan2 ika sahaja.. ika tak suka maen berkenalan2 sesuka hati..


soalan2 orang selalu gunakan untuk memulakan perkenalan.. "hai,, boleh kenal?".. "nama awak siapa?".. "umo awak berapa??".. "awak dok mana??".. "sekarang awak kat mana??" eeuuww~,, rimas tau tak..! malas betul nak jawab soalan2 remeh macam tu.. bukan ika sombong k.. tapi ika tak suke berkenalan dengan orang yang ika tak pernah jumpe.. tapi pelik.. kenapa ika boleh berkawan dengan para blogger tanpa ika kenal dulu orangnya.. haa,, tak pelik sebenarnya.. sebab kita boleh mentafsir seseorang melalui penulisan.. bila ika dah pernah masuk blog dia then tafsirkan perangai dia.. yang mana ika selesa,, ika boleh je jadi kawan.. lagipon mereka tak tergedik2 nak tanya seperti soalan2 di atas.. menyampah mak tau nyah~!.. haha XD

opss,, perenggan di atas ada kene mengena tak?? kalau tak ada,, maaf ye.. teruskan lagi dengan tajuk di atas.. hmm,, kita memang boleh bersosial di alam maya ni.. tapi kene la jaga batas2 pergaulan.. eh,, ada batas ke dalam maya pon?? mesti lah ada! kalau tak ada,, mana mungkin boleh berlaku pelbagai jenis kes rumahtangga kan?? batas yang ika maksudkan tu seperti,, cara kita berkomunikasi dengan mereka2.. jangan lah melampaui batas.. berborak sehingga mencapai tajuk 18sx.. mana tak cik tuan marah.. biasa2 sudah.. sekadar bertukar pandangan,, pendapat,, atau apa2 yang biasa2 je.. tak perlu lah 24jam bersosial even dalam alam maya pon.. manusia juga kan yang di sana.. memang la orang disekeliling marah.. asyik terpaku depan laptop or pc.. baik suami,, mahupon ibu dan ayah.. tak buat keje rumah.. time makan ngan tido je offline.. tak patut la kan~ perlu kurangkan masa mengonline.. kalau bujang takpe la nak lama2 kan?? yang dah berumah tangga tu tak patut laa~ better tak yah ada akaun alam maya lebih baik.. argghh,, takmo2 mau jugak ada.. nanti 'alam snasa' macam mana..?? opss,, bukan sekarang k.. i'm not married yet.. oke,, boleh ada.. tapi jangan kerap update seperti sekarang.. ini sekadar pendapat ika dan nasihat untuk diri ika sendiri dimasa hadapan.. harap tiada yang berasa hati..

apa yang ika harapkan ialah ika dapat kurangkan hobi menaip ika ni lepas ika kawen nanti.. wuuu~ lepas kejadian yang ika terpandang tu,, ika takot pulak nak kawen.. (T.T) sobsob..

6 comments:

Ujang9897 said...

kan..=)

*47!k@# said...

@Ujang9897yup (^_^)..takot laa terbawa2 nanti~:(

Shafiq said...

Btul tu..Xada lg bgus..hikkk

*47!k@# said...

@Shafiqwah!wat mase sekarang susah sikit laa nak tingglkn fb~ (=_=)"

elinLARH said...

kite siap deactive fesbuk lagiii
hehehe

*47!k@# said...

@elinLARHyee??ika lom penah lagi..haters remove ika penah la~hee~