Sunday, 10 April 2011

copy + save = PENCURI


assalamualaikum semua blogger n reader yang muslim dan salam sejahtera bagi yang non-muslim.. hamek!! tajuk tu ika bagi.. kenapa selalu ika buh perkataan tu di kaki every entri artwork ika?? oke2.. chill dulu.. ika tak marah pon laa~ and tak nak marah2 orang ni.. sebab ika sendiri tak suka dimarahi.. ini bukan entri berbaur rusuhan atau amukan atau apa2 lah yang se-adik tiri dengan nya.. ika just nak share pendapat ika mengenai teori darwin ops,, bukan.. err.. oke,, teori yang ika cipta tu.. sebabnya,, itu artwork ika lah.. mane boleh curi.. kalau awak nak,, awak buatlah sendiri! err,, sory terkasar.. haha.. kejamnye la aii..

oke,, take serius! sebab bende ni bukan maen2.. ika bukan nya apa.. kalau setakat nak save just for reference takpe.. ni ada yang siap ngaku artwork tu artwork dia.. mana boleh!! kan?? penat2 ika dah bertungkus lumus menbuatnya,, sedap2 je nak amek ngaku dia yang buat.. huu~ bak kata pepatah,, lembu punye susu sapi yang dapat nama.. yang suka dok copy then tuko name dia tue best la.. KEJE SENANG.. padam je name orang tu pastu buh nama dia.. haa,, tak susah pon.. nak ika aja cara nak buat macam tu?? perlu tak ika buat tuto?? yang tak tau ni tak perlu lah ika aja bende tu.. tak baek buat macam tu tau.. so,, lebih baik tak tau dari tau.. dan yang tau ni pulak,, please la jangan buat macam tu lagi.. idea tu bukan senang nak dapat.. kalau memang dah semulajadi dia ni always kreatif.. sesaat je boleh dapat idea mesti dia tak kesah nak copy apa2 dari dia.. sebabnye dia boleh buat lagi 60 x 60 x 24 = 86400 artwork lagi dalam sehari.. peh! memang hebat! tapi ika tak macam tu.. =_="

nak dapatkan idea tu satu hal.. nak siapkan tu lagi,, satu hal.. dah siap tu mesti ada bende yang tak puas hati.. baiki lagi,, satu hal lagi.. sampai la puas hati baru siap satu artwork.. *peh,, sembang kemas budak ni.. oke,, ika ngaku tak susah pon sebenarnya nak hasilkan satu artwork.. kalau betul2 fokus konfem korang pon boleh hasilkan satu artwork dalam sehari.. so,, ape lagi?? bersila lah dan makan jemput2 tu.. hasilkan artwork dan sangat berpuas hati bila dapat buat sendiri..

tapi nak hasilkan artwork ni bukan macam makan.. makan je apa yang dihidangkan atas meja.. artwork ni mesti kene cari idea tu dulu.. supaya tak sama dengan orang laen.. kita kene cari idea yang laen dari yang laen.. sebab tu wujudnya istilah 'curi idea orang!' mungkin yang bukan dalam bidang ni mungkin tak pernah terfikir pasal ayat yang ika kurungkan tu.. tapi bagi ika yang tergolong dalam bidang ni selalu dengar perkataan tu.. ada yang kene fitnah dengan perkataan tu,, ada yang memang dia buat macam tu pon.. yang penting kita kene cari idea laen dari yang laen.. agak susah la tang cari idea ni.. sebab ramai sangat yang kreatif2 sampai kite terikut2 gaya dyorang.. so,, secara tak sengaja ada sedikit persamaan antara idea kite dengan orang tu,, sebab tu ade yang kene fitnah curi idea orang..

tanx pokcik GOOGLE!

arghh!! panjang nye ika bebel!! tak faham pon la ape ika bebelkan ni!! STOP PLEASE!!!! oke2,, done.. kesimpulannya di sini.. jangan la kite menyampaikan hati kita untuk berlaku kejam seperti itu.. kalau nak amek hasil karya orang pon kita kekalkan nama dia di situ dan kalau boleh mention kat orang yang itu bukan hasil kita tapi hasil sipulan bin/binti sipulan.. bukan kedekut,, but just imagine kalau kita ditempat orang yang menhasilkan karya tu.. tak ke macam2 perasaan yang timbul.. dosa plak kite.. dosa sebab dia marah kan kite n tak nak maafkan kite.. haa,, dosa dengan Allah kite minta ampun dengan Allah,, dosa ngan manusia kite tetap kene minta maaf dengan manusia tu.. kalau orang tu berdoa yang macam2 kat kite.. silap2 termakbul pula doa dia.. macam mana??? even bende kecikpon.. doa orang yang teraniaya ni dimakbulkan tau.. so,, yang suka sangat mencuri ni,, bawa2 la bertaubat.. semoga kita sama2 tak buat macam tu.. amin..

notabawahkakiblog : ni kes tuka nama! sahaja means letak nama sendiri kat artwork orang laen..tak mau la macam tu ye.. :)

2 comments:

Anonymous said...

perghhh marah

*47!k@# said...

xmarah laa~c0ol je lagi nih~ :)