Tuesday, 26 April 2011

BEN ASHAARI KENANG MASA SEKOLAH


wahh,, ini paling2 ika tak dapat lupakan.. memang dah banyak kali ika ceritakan berkaitan sekolah dalam 'alam s.n.a.s.a' ni kan?? ika boleh je nak ceritakan dari sekolah tadika.. so,, layan~

masa ika umur 5tahun,, ika masuk sekolah tadika.. ika ingat lagi masa tu ika duduk rumah pangsa sri labuan di bandar tun razak.. ibu daftarkan ika dan kembar kat sekolah tadika 'sang kancil' yang terletak di tingkat bawah blok 4 flat sri labuan tu.. macam biasa lah kan parents mesti tunggu kat pagar first day tu.. sampai hati cikgu tu kunci pagar sedang parents memerhati dari luar.. kami ni bagai dikurung.. sadisnya.. ika mase tu chill aje.. kembar ika pula masa tu chill lagi.. tapi dia duduk depan pagar tu.. cikgu suruh ambik tempat dia tetap nak duduk depan pagar.. sebab dia taknak sekolah.. dia duduk situ sebab dia nak pastikan ibu tunggu dia.. pastu bila dia pandang papan hitam tu,, dia tengok balik kat luar terus dia meraung.. sebab ibu dah hilang.. dia punya lah meraung.. satu tadika tu pandang je dia.. masa tu cikgu tadika tu garang sangat.. pakai spek besar.. ika pon takot ngan cikgu tu.. biasa lah pandangan budak2 kan.. huu~ lepas tu dia taknak diam.. meraung la sekuat hati.. ibu pergi sebab ibu masa tu jaga kedai opah ika kat tingkat bawah blok 3.. kira menantu tokey laa kan.. sape lagi nak jaga kedai kalau bukan ibu.. opah dah amanahkan kat ibu.. ade pulak sorang budak ni ejek kembar ika ni buaya.. sebab terbaring kat tepi pintu tu.. bayangkan lah macam mana budak2 ngamuk.. haa,, macam tu lah.. pastu dah tak tahan agaknya cikgu tu kurung kembar ika dalam toilet.. pergh,, geram je tengok cikgu tu buat macam tu.. tapi masa tu ika kecik lagi.. tak tau nak buat ape.. tapi memang ika ngan kembar ika sampai sekarang ingat lagi pasal tu.. memang lau suruh cari balik sape orang2 terlibat tu memang kami boleh cam lah.. kuat lagi di ingatan wajah2 mereka yang dah buat macam tu kat kembar ika.. sehari je kot kitorang sekolah situ.. pastu esoknya sekali ngan ika tak mau pegi dah..

naik 6tahun ibu hantar pergi sekolah tadika agama al-mustaqimah.. kat situ memang best sangat2.. sekolah dia besar.. err,, satu bangunan setingkat je.. tapi untuk kanak2 memang besar lah kan.. siap ada padang kecik untuk bersukaneka lagi.. mantop! ada shirt sukan,, ada baju kurung sekolah.. memang best.. tiap bagi ada perhimpunan.. nyanyi2,, bace doa.. angkat2 tangan.. ada hari sukaneka.. memang fun lah.. hari anugerah cemerlang ada naik pentas.. pastu ada tangkap gambar pegang sijil.. time rehat dapat nasi lemak sorang datu dengan air teh sorang secawan.. memang cikgu train kami baca doa sama2 pastu makan ramai2 dalam kelas.. dah siap,, boleh main lari2 kat luar.. ada pondok kat dalam tu,, kitorang yang perempuan selalu main tiang2.. (geng2 ika lah slalu dapat tempat tu.. dah jadi port tetap.. sampai ada satu hari ni budak lima tahun rebut ngan kami tempat tu.. haha.. ingat lagi muka budak tu.. siap jeling lagi taw.. puihh,, tak hormat orang tua btoi.. haha.. takpe dimaafkan.. yelah,, budak2 kan~ yang bestnya ika ngan kembar menang dalam sukaneka akhir tahun tu.. ika bawa bola pingpong dalam sudu.. kembar ika pulak susun tin.. ada lagi gambar tu tersimpan dalam album..

pastu naik pula sekolah rendah.. yang ni zaman2 kegemilangan ika.. sekolah agama ika biasa2 je.. jadi budak baik.. tapi tak jadi pengawas pon.. cuma penah jadi penolong ketua kelas.. bape kali ntah tak ingat.. ika duk kelas first tiap tahun.. ika ingat time darjah enam kalau tak silap,, ika pernah masuk busana muslimah.. ustazah bagi ika pakai baju ala2 pengantin.. haha.. menang.. dapat nombor berapa ntah ika tak ingat.. ustazah kot yang make up kan ika.. haha.. lawak.. ika pernah buat persembahan nasyid kot.. eh,, tak berapa nak ingat lah.. sebab ika selalu ponteng sekolah agama.. haha.. bukan sebab ika ni malas nak pegi k.. ini sebab antaranya ika kena pergi latihan untuk sekolah kebangsaan ika.. awal tahun kena pergi latihan rumah sukan.. seminggu bape kali ntah,, kena bergilir2 dengan umah sukan yang lain.. dah habes sukan sekolah ika kena pergi lagi latihan.. untuk wakil sekolah pulak.. time ni memang ika memanjang ponteng sekolah agama.. tapi ada surat tau.. bukan boleh ponteng sesuka hati.. ika bagi surat sekolah kebangsaan untuk mintak izin kat sekolah agama.. time darjah tiga ika kena masuk aktiviti pelangi.. pelangi jenama buku tu.. haa,, orang2 tertentu je cikgu panggil untuk masuk.. kira wakil sekolah lah.. kena jawab soalan2 matematik.. duduk macam tengah peperiksaan tu.. pastu dapat sijil penyertaan.. sebab ika ada salah bape ntah.. dia kalau tak ada salah dapat sijil lagi satu.. sijil ape ntah ika tak ingat.. pastu darjah 4 cikgu panggil ika.. ika dilantik jadi pengawas.. cikgu lagi sorang kata "eh,, dia ni ada kembar.. kenalah bagi kembar dia jadi pengawas jugak" ika diam je mase tu.. seyes cakap ika masa kecik2 memang pendiam giler.. sangat2 pendiam.. orang tanya sepatah baru ika jawab.. tu pon sepatah.. (=_=)" banyak lah kenangan masa ni.. ika join pertandingan nasyid mase darjah 6.. pastu kumpulan ika menang.. argh,, memang tak kan habes bercerita pasal sekolah rendah..

naik pula sekolah menengah,, ika blurr.. bingung nak pilih nak pergi sekolah mana.. dapat tawaran pergi sekolah biasa,, sekolah agama,, n sekolah kawalan.. ika dapat 4a.. so,, tak dapt sekolah asrama penuh tapi dapat sekolah kawalan.. sekolah kawalan tu untuk budak2 yang dapat 4a.. sapa dok kl tau lah kot pasal sekolah kawalan ni.. kembar ika tak dapat sekolah kawalan.. so,, dia pilih nak pegi sekolah agama.. ika?? ika bingung lagi.. baca banyak2 kali surat sekolah kawalan tu sebab memang ika teringin nak pegi.. pastu tengok2 balik dia tulis datang pada hari sekian2.. ika dah lewat.. sebab ika balik kampung.. dapat tau surat tu setibanya ika di kl dan tengok kat peti surat ada surat tu.. dengan hampanya ika kata kat ibu.. tarikh dah terlepas.. sedihya :'(.. maka dengan itu,, ika ikut kembar ika pegi sekolah agama.. sekolah agama swasta kat johor..

masuk2 je daftar suma setel.. dapat katil sebelah ngan qila.. sebab ibu yang mintak.. pastu almari ngan tilam kena beli kat sekolah tu.. bantal memang ibu dah bawa siap2 dari umah.. sini pon banyak kenangan.. tak leyh lupa time ika menggila dengan kawan2 ika.. masa form1 ika skema lagi.. naik form2 ika dah nak start menggila,, tapi still lagi kontrol skema.. orang pandang ika ni dak ulat buku.. sebab masa tu ika sorang je dak perempuan yang 4a masuk situ.. almaklumlah sekolah swasta kan~ lahipun masa ktorang masuk form1 abang ika pon ibu pindahkan sekali satu sekolah ngan kitorang.. naik form3 abang ika dah takde kat sekolah tu dah.. mula lah ika menggila.. buli budak lah bagai.. tapi bukan buli teruk2 k.. cuma MINTAK TOLONG dia ambik2 barang ika je~ haha.. paling teruk pon ika penah simbah sebaldi air kat dia.. sebabnya dia start percik2 air kat ika.. haha.. padan muka dia.. dia jeling tahan ketawa ngan ika.. haha.. sampai sekarang budak tu tak jemu contact ika.. even dia kata "akak ni kuang aja laa" "akak ni jahat la" "akak ni same je macam dulu tak berubah..jahat betul" ika balas.. "dah tau akak macam tu asal ko nak contact akak lagi?" dia balas "alaa akak ni" sambil gelak2.. haha.. memang dak ni kamcing gile ngan ika even ika buli2 dia.. ramai lagi jadi mangsa ika sebenarnya.. cuma sorang ni lah paling rapat.. sebab mana je ika pergi mesti dia sebok nak ikut jugak.. haha.. paling nakal pon ika pernah panjang atap kantin.. sebab nak pergi koridor belakang asrama.. ika cerita kat abang,, abang kata itu biase je.. takde lah nakal mana.. maknanya lelaki punye aktiviti lagi super duper mencabar.. (=_=)"

tapi ika kat sana tiga tahun je.. pastu ika pindah sekolah agama separa kerajaan.. kat sini ika jadi budak skema semula.. almaklumlah.. pemegang title BUDAK BARU.. kat sini masa form4 ika biase2 je.. masa form5 start lah bersukan semula.. continue bola jaring time form 1 sampai form 3 kat sekolah johor tu.. oh ye,, lupa pulak nak cerita pasal sukan yang ika dah join kat sekolah johor tu.. kat sekolah johor ika join macam2 sukan.. kalau sekolah rendah olahraga je.. sekolah menengah bola jaring jadi pemain tetap sekolah.. bola tampar jadi simpanan je.. pingpong main sukan sekolah je.. tu jelah kot.. badminton seyes ika tak pandai main teknik/skill.. main2 macam tu pandailah.. naik form4 memang ika tak join mane2.. naik form5 ika join bola jaring sekolah n jadi pemain tetap.. arghh,, malas lah nak cerita semua ni.. dah panjang sangat dah ni.. lebih dah seratus patah perkataan agaknya..(=_=)"

kesimpulannya,, ika dulu asyik sukan3.. belajar?? mesti lah blajar jugak.. kena pandai susun jadual lah.. tapi akibat bersukan,, ika sekarang dah dapat satu penyakit.. actually since form3.. ika dah sakit lutut.. akibat otot ika cedera.. dah buat rawatan fisioterapi.. tapi jadi balik sebab ika aktif semula form5 kan~ pastu tak pergi fisio.. sekarang ika kalau duduk ke berdiri ke,, tak leyh lama2.. nanti start la kebas kadang2 sakit lutut.. kena gerak2 la.. ibu kate maybe sebab ika dah biase gerak2 pastu bila ika dah stop dia jadi terkejut la otot tu.. pastu ika paksa pulak dia start semula,, tu yang jadi balik.. sekarang ika stop memang pencen terus bersukan.. makin lemah lah lutut ni.. huu~ ibu suruh berbasikal.. sebab kata ibu,, nanti kalau ika mengandung nanti lagi bertambah sakit lutut ika ni.. sebab time ngandung kite tampung berat bayi tu lagi kan.. err,, ibu lately ni selalu pesan macam2 pasal kawen2 ni.. sebab maybe dia dapat rasa yang anak dia sorang ni cepat bertemu jodoh kot (=_=)"err,, ika baru 20 lah ibu~ huu~

nak join KLIK SINI tutup pukul 12 malam

10 comments:

Liey Yatiey said...

Panjangnya entry ni :) hihi^^

Kilopop said...

serius panjang.. mana...

*47!k@# said...

Liey Yatiey:tu lerr..(=_=)"

*47!k@# said...

Kilopop:kan?haha..mana pa??

Alya Esprézzo ✿ said...

cakk cakk..hehe teringat zaman sekolah, singgah dari blog abg ben ! jom vote abg ben kat sini :)

http://alyaesprezzo.blogspot.com/2011/04/vote-ben-ashaari.html

*47!k@# said...

Alya Esprézzo ✿:owh oke tanx (^_^)

~syue~ said...

hahakk.. walopun pnjg, ku baca jugekk.. hehe

done folow..dr segmen bro bengg :)

*47!k@# said...

~syue~:really bace smpai habes??wah..tanx (^_^)

FizA said...

panjang bebenor haa..hehe..neway, singgah dr blog abg ben..

kalau rajin singgah la blog fiza..

http://akupunyacita.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-kenang-masa-sekolah.html

*47!k@# said...

FizA: haha..memang panjang benor pon..nseb stop tu..klau tak tersambung lagi 10kaki..haha..