Monday, 18 April 2011

bahasa johor yang unik!

salam.. ika dah pening macam mana nak buang akaun lama yang beraddresskan yahoo.com.. (@_@) ika dah buat back up kat gmail.. yang peliknya setiap kali ika buka guna address lama mesti kat atas tu akan kuar @gmail.com jugak.. macam gambar kat bawah ni..

nampak tak?? kalau tak nampak right click gambar tu then tekan open in new tab..
tengok lah kalau rasa boleh tolong ika sila2 lah tinggalkan komen laju2 kat kotak komen entri ni ye.. terima kasih :)

tu yang ika pening sangat2 tu.. ika pon tak paham.. rasa macam nak lantak kan je.. tapi sayangnye ika kat 'alam snasa' nii.. kalau dia tak de umpama ika kehilangan sesuatu yang sangat berharga.. (T.T) dah jadi macam nyawa ika dah.. huu~ dah nak hilang dah semangat berblog.. :(

hurmm,, takpe.. bulan jun lambat lagi.. try lagi sloww2.. insya'allah berjaya.. berkat usaha kita.. korang pon jangan lupa try ye.. jangan putus asa.. sape2 yang dah berjaya tu congret n jangan pula lupakan kami.. bantu lah kami sama..

oke,, back to our topik.. tadi tu selingan je.. haa,, mengenai bahasa johor.. apa yang unik nye bahasa johor nii?? kalau korang tak penah stay kat johor mesti korang tak tau apa yang beza bahasa johor ni.. dengar macam sama je ngan bahasa kl.. sebenarnye tak.. bahasa kl lagi skema dari bahasa johor nii.. johor ni suka guna ayat pakai bedal sesedap rasa di mulut je.. ikut suka sebuat perkataan mana2 yang keluar dulu dari mulut ja..

antaranya perkataan TAPI.. contohnya:

kl/melayu biasa: teman aku gi umah melor jap.. tapi,, aku nak gi kedai cik samat dulu..

johor: teman aku pergi umah melor jap.. pergi kedai cik samat dulu laa tapi..

dapat beza tak??

haa,, tulah maksud ika.. so,, lepas ni korang tak payah lah tanya dyorang "tapi apa??" sebab memang dah dyorang sebut tapi apanya tu kat depan.. so,, korang kene paham apa yang dia cakapkan n kene pikaplah apa yang dia kuarkan dari mulut dyorang tu..

lagi..?? ermm,, haa.. perkataan 'pengorek'.. dulu masa mula2 sekolah sana,, mereka gelak kan ika sebab tak tau apa benda pengorek tu.. ika engat pengorek hidung ke.. haha.. rupa2nya pengorek tu pengasah pensil.. terima kerana bagitau.. actually banyak lagi nak crite..tp.. cuma nantilah ika share lagi.. sekian~

6 comments:

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

hehe..terasa..anak johor nie..tp betul tu.jangan dilupa pulak org johor ade 'ek' kan blakang selalunye..hehe

*47!k@# said...

@♥CiK DuYuNG [Ca]♥ek tu kl pon gune~hee..sory..ngantuk2 taip entri ni..ada typing error and main taip je..sory klau ayat tak betul..seyes time ngantok buat..sbb kawan ika tnye "tp ape?"..ika gune bahasa johor..share la jugak kat sini~huu~(=_=)"

MayangRosli said...

haha . natural languages laa ika . im proud to be johorean ;)

SITI NURSHAHIDAH BINTI ALI said...

hi...err,,'ek' tu mmg asal dri loghat johor...
klau nak blaja loghat johor g la sini:
http://mybachelorman.blogspot.com/2009/07/belajar-bahasa-melayu-loghat-johor.html

*47!k@# said...

@MayangRoslihaha..tapi ade jugak yg tak phm..kt jhor memng laa sumenye phm :)

*47!k@# said...

@SITI NURSHAHIDAH BINTI ALIoh yeke??ika pon konfius..sbb kl pon gune 'erk'..btw tanx bg link ;)