Tuesday, 22 March 2011

Selamat Hari Air Sedunia!!

hohoho holicks..err,,xde kne mengena k..eh,tp air jugk kan horlicks tu..haha..sempena hari air sedunia iaitu tanggal 22 march 2011 ika nak ambil kesempatan ni untuk mengucapkannya dalam blog..SELAMAT HARI AIR SEDUNIA to ALL MALAYSIAN!!!

cantiknya air ni..subhanallah~indah sungguh ciptaanNya..

wah3..dah ada hari air sedunia sekarang ye..eh,,ke memang dah lama ada,,cuma ika je yang baru tau??
bangon2 sila bangon pagi dan mandi sementara air tangki masih ada..nanti dah takde abes lah dunia maya ni berbau..hahahaha..

oke,,ika google tadi..pakcik wikipedia bagitahu:

Hari Air Sedunia (Inggris: World Day for Water) adalah perayaan yang ditujukan sebagai usaha-usaha menarik perhatian publik akan pentingnya air bersih dan usaha penyadaran untuk pengelolaan sumber-sumber air bersih yang berkelanjutan [1].

Hari Air Sedunia diperingati setiap tanggal 22 Maret, inisiatif peringatan ini di umumkan pada Sidang Umum PBB ke 47 tanggal 22 Desember 1992 di Rio de Janeiro, Brasil.

Setiap tahunnya pada Hari Air Sedunia terdapat tema khusus, contohnya pada 2009 "Air Bersama, Peluang Bersama" (Shared water, shared opportunities).
alamak,sekali pakcik jawe daa~

owh~kirenya dari tahun 2009 dah ada dah hari air sedunia ni..

nape ye ada hari air sedunia??maybe sebab gejala pembuangan sampah kat sungai kot..ke??err,,yeke??

okey,,baca lagi pengetahuan am pasal hujan sumber utama hari air sedunia..

oke,,tambah sikit lagi pengetahuan am..
err,,macam penah tengok kat buku teks,,tp zaman bile ek??

jadi,,marilah kita beramai2 menjimatkan air bersempena hari air sedunia ni..

p/s: sape2 yang baru bangon tido tu,,ika nak bagi berita baik..hari ni tak payah mandi..mwahahaha.. <-nasihat tak boleh pakai..dush3..



err,,dahaga plak tetiba..

jaga lah kualiti air kita..kita nak minum dan mandi dengan air bersih kan??so,,jangan buang sampah dalam sungai..<-okey,,ni boleh pakai..:)
jangan camni k..

AMARAN!! : nak kuar jejalan kat mana2 sila bawa bekalan air untuk peribadi..takot mereka tutup bekalan air hari ni..macam hari plastik sedunia tu,,kan tak bekal kan plastik..so,,pandai2 lah ye..

2 comments:

fRaMe+LenSeS said...

selamat hari air sedunia jugak ya.. ;)

*47!k@# said...

@fRaMe LenSeS haha..yup2..selamat2..:)