Saturday, 19 March 2011

anda cantik??

td ika pegi bw jp bce entri ni..
sgt memberi motivasi..
same2lah kite renung2kn..

oke,,back to our topic..

hmm,,dri smlm ika asyik terbace entri psal cantik..
td pula ika baca buku Perancangn Eksekutif Islam..
buku diari yg diselitkan ilmu2 agama dlm nya..
keluaran KHARISMA NETWORK SDN. BHD
hadiah hari jadi ika oleh ibunda tercinta..

ingat x entri ubt pelbagai penyakit??
tu pon ika amek dri buku nih..
ada byk lagi dlm ni..
nak lagi crilah kt kedai buku..
xtaw lah ade lagi ke x..

oke,,kali ni ika nk share pasal cantik..
ika ringkaskan jelah ye..
nak taipkan semula panjang sgt..

ika rasa penulis ni seorang ustaz dn pkar motivasi..
sbb dy tulis kt sini 'dlm kebykn program yg saya kendalikan..'

dy always akn tnye
"anda semua yg berada dlm dewan ini, siapa rasa dirinya cantik sila angkat tgn"

pd mulanya tiada yg nak angkat tgn..
slps berkali2 bru ada yg nak angkat tetapi rendah sahaja..
itupon dlm jumlah yg sgt sedikit..
kemudian ustaz tu berkata..

"sungguh kita ini tak tahu diuntung. Siapa kita untuk mengatakan diri kita tidak cantik. Padahal kita dicipta oleh Allah, yang Maha Bijaksana. Beranikah anda mengatakan diri anda tidak cantik, sedangkan anda dicipta oleh Allah?"

ditanya lagi dn akhirnya semua di dlm dewan tu angkt tgn tinggi2..

tambahnya lagi..

"setiap orang adalah cantik. Ukuran cantik atau tidak sebagaimana yg kita fhm skrg ini adalah ukuran manusia. Ukuran Allah berbeza. Amat berbeza malah jauh sekali drpd ukuran yg kita buat."

Begitulah kita, selalu gagal merangsang diri sendiri dengan keyakinan2 yg padu dr segala sudut - hati, perasaan, emosi, kemahuan, kehendak, cita2, azam, usaha, pemikiran dan segala mcm lg.

Bagaimana hidup hendak dijalani dgn penuh tertib dan adil jika kita merasakan Tuhan tidak adil terhadap kita. Tuhan menciptakan kita dgn pelbagai rupa sebagai bukti kekuasaannya dn selagi namanya ciptaan Allah tiada yg buruk. Kita semua cantik, lawa, macho, handsome, menarik, unik, mengancam dn segala2nya. Bagaimanapun keadaan anda, anda adalah cantik. Anda bukan saja cantik bahkan menarik sekali. Anda akan bertambah cantik jika disulami akhlak, peribadi, dan pegangan agama yg kukuh. Setiap kali melihat cermin tanyalah diri apakah Allah syg padaku? Jika anda boleh menjawab spontan tanpa teragak2 atau berfikir sejenak, anda seorang yg baik, ttpi sebaliknya jika anda tdk dpt mnjwb atau mereka2 jwpn, anda mungkin termasuk di kalangan org yg tdk berapa baik. Yakinilah diri anda cantik luar dn dlm. Cantik luar dn dlm brmakna anda baik. Jika anda baik anda tentu disayangi oleh semua orang termasuklah Allah yg menciptakan. Syabas, anda memang CANTIK!

skrg mcm mna??
spa nak ngaku diri dy cntik??
ika ngaku.. :)
alhamdulillah kita yg dilahirkan sempurna..
bg yg kurang upaya..
jgn bersedih..
setiap kejadian pasti ada hikmahnya..
bersyukurlah dgn segala kurniaan Allah :)

6 comments:

Abang Zam said...

yes..ustaz tu betul..kalau lelaki pulak kacak..abang one of lah kalau suh angkat tangan..hoho

*47!k@# said...

@Abang Zam haha..bgus2..:)

adan said...

saya cantik(angkat tangan tinggi2)
apekah?

sebenarnya sape yang merasakan diri dia tak cantik sama juga tidak mensyukuriparasa rupa yang ALLAH ciptakan..

*47!k@# said...

@adanyup2..btol tu..

shahjiehan said...

semua org dah cantik..cuma ade yg masih x rasa bersyukur... hehehhe


jap nak tya, camna nk buat "read more-(tjuk tntri)...".. ajaq sat... huuhu

*47!k@# said...

@shahjiehan yup2..btol tu shah..shah ngaku x??cpt angkt tgn..wee~

err,,ika ikut tuto je..ika dh sediakan link yg ika refer kt entri sblom2 ni..cecari kt tips n tuto tu..kt situ byk la link yg ika refer..lau xjumpe gtau laen lah nnti ika try sediakan tuto..